MAZUREK CZEKOLADOWY





Autorką tego przepisu jest MOJA MAMA, która od wielu już lat robi dokładnie ten mazurek czekoladowy na Święta Wielkanocne. Zdążyła już zmienić proporcje pary razy, za każdym razem powiększając ilość masy, ale bez powiększania blaszki ;) Celem, było uzyskanie jak największej ilości masy z ogromną ilością bakalii - taki to właśnie mazurek jada się w moim rodzinnym domu. Trzeba przyznać, że wszyscy za nim szaleją! Jest obłędny, czekoladowy, kruchy, słodki, rozpływający się w ustach. Jest to trochę mazurek grubasek ;) ale gwarantuje Wam, że jak wypróbujecie ten przepis to Wasze kubki smakowe oszaleją :) W tym roku mazurek czekoladowy z pewnością zagości na naszym stole Wielkanocnym, aż sama jestem ciekawa jaka będzie grubość masy... ;)

Składniki na ciasto:

2 żółtka
1/2 szklanki śmietany 18%
1/2 masło (100g) - zimne
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 i pół szklanki mąki

Składniki  na masę:

1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
1 masło (200g)
 woreczek mleka w proszku 500g takie
2 łyżki kakao
ulubione bakalie (użyłam pół szklanki żurawiny, pół szklanki rodzynek, pół szklanki posiekanych orzechów włoskich)
blaszka o wymiarach  42x37

Wykonanie:

Składniki na ciasto posiekać i szybko zagnieść. Utworzyć kulę z ciasta, szczelnie zawinąć w folię streczową i włożyć na 30 minut do lodówki. W tym czasie zagotować mleko i rozpuścić razem z cukrem. Po zagotowaniu odstawić garnek z palnika a następnie rozpuścić masło w mleku. Dodać przesiane przez sito mleko w proszku, kakao, proszek i bakalie. Wystudzić masę tak, żeby nie była jeszcze zimna a letnia (jeśli macie termometr to około 30 stopni). Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. Wyciągnąć ciasto z lodówki, rozwałkować na dość cienki placek i wyłożyć na blaszkę. Piec w temperaturze 180 stopni, około 15-20 minut do uzyskania złotego koloru. Wystudzić ciasto i wyłożyć masę na wierzch. Wstawić na noc do lodówki. Schłodzone na drugi dzień smakuje obłędnie.


Smacznego!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM