SZPARAGI I SADZONE
Czasem nie warto kombinować... Czasem wystarczy mniej, żeby smakowało wyśmienicie - tak właśnie smakują szparagi i sadzone <3 Uwielbiam proste i klasyczne połączenia. Sezon szparagowy uważam za otwarty. Na początek sezonu pomysł na szybkie i pyszne śniadanie. Bo kto o poranku ma masę czasu, żeby robić czasochłonne potrawy? Dlatego króciutko, szybciutko - szparagi i sadzone.
Składniki na 1 porcję:
1 łyżka masła
6 szparagów
sok z połowy cytryny
2 jajka
kromka ulubionego pieczywa
sól
pieprz
Wykonanie:
Wygodnie mieć dwie patelnie, wtedy wykonanie zajmie nam zaledwie 10 minut. Rozgrzewam po pół łyżki masła na każdej z patelni. Na jedną wrzucam umyte i ułamane szparagi (ze szparagów należy ułamać łykowatą część). Na drugą wbijam dwa jaja. Jaja doprawiam solą i pieprzem i smażę 3-4 minuty. Szparagi po 4 minutach smażenia doprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Smażę jeszcze minutę i wykładam na talerz wraz z jajami sadzonymi. Podaję wraz z opieczoną kromką chleba. Testujcie i gotujcie.
Smacznego!!!
0 komentarze