MAKARON RYŻOWY Z PAK CHOI
Zapowiada się piękny słoneczny weekend... Dlatego nie czas na gotowanie a na relaks, odpoczynek, łapanie promieni słońca. Mam dla Was świetny pomysł na lekki, orzeźwiający, szybki a przede wszystkim smaczny obiad. Makaron ryżowy z pak choi (kapusta, która przywędrowała do nas z Chin). Przygotowanie obiadu zajmie Wam zaledwie 30 minut a smak w pamięci pozostanie Wam na bardzo długo.
Składniki na 4 osoby:
1 łyżka oleju kokosowego
250 g makaronu ryżowego cienkiego
1 średniej wielkości kapusta pak choi
1 marchewka
1 podwójna pierś z kurczaka
8 pieczarek
2 cebule szalotki
1 ząbek czosnku
łyżka startego świeżego imbiru
1 łyżka uprażonego białego sezamu
2 łyżki liści kolendry
łyżka posiekanego szczypiorku
4 łyżki sosu sojowego jasnego
sok z całej limonki
sól
pieprz
Wykonanie:
Olej kokosowy rozgrzewam na patelni, podsmażam szalotki pokrojone w kostkę, dodaję czosnek i imbir - smażę około 2 minuty. Dokładam, umyte i pokrojone w ćwiartki pieczarki. Podsmażam około 5 minut. Następnie kolejny element jaki dodaję to pierś z kurczaka pokrojoną w centymetrową kostkę. Do piersi dorzucam marchewkę, którą najpierw kroję w plastry a następnie w paski. Jak już wszystko podsmażę około 7 minut to kroję kapustę pak choi w grubszą kostkę. Podduszam około 5 minut i wlewam sos sojowy i sok z limonki. Doprawiam jeszcze solą i pieprzem, gotuję dwie minuty i wyłączam palnik. Makaron przygotowuję w taki sposób w jaki opisano na opakowaniu, czyli zalewam wrzącą wodą i przykrywam na kilka minut. Makaron wykładam na talerze a na wierzch makaronu mięso wraz z warzywami. Całość posypuję kolendrą, szczypiorkiem i uprażonym sezamem.
Olej kokosowy rozgrzewam na patelni, podsmażam szalotki pokrojone w kostkę, dodaję czosnek i imbir - smażę około 2 minuty. Dokładam, umyte i pokrojone w ćwiartki pieczarki. Podsmażam około 5 minut. Następnie kolejny element jaki dodaję to pierś z kurczaka pokrojoną w centymetrową kostkę. Do piersi dorzucam marchewkę, którą najpierw kroję w plastry a następnie w paski. Jak już wszystko podsmażę około 7 minut to kroję kapustę pak choi w grubszą kostkę. Podduszam około 5 minut i wlewam sos sojowy i sok z limonki. Doprawiam jeszcze solą i pieprzem, gotuję dwie minuty i wyłączam palnik. Makaron przygotowuję w taki sposób w jaki opisano na opakowaniu, czyli zalewam wrzącą wodą i przykrywam na kilka minut. Makaron wykładam na talerze a na wierzch makaronu mięso wraz z warzywami. Całość posypuję kolendrą, szczypiorkiem i uprażonym sezamem.
Smacznego!!!
0 komentarze