CIASTO TRUSKAWKOWE Z KRUSZONKĄ
Sprzedają je przy ulicach, na bazarach, targowiskach, w marketach, w warzywniakach.. Są teraz wszędzie, ale najpyszniejsze to te prosto z pola, ogródka, delikatnie przybrudzone ziemią - smakują bosko. Uwielbiam robić z nich koktajle, układać na kanapkach i posypywać cukrem, dodawać do wytrawnych sałatek, ale także piec z nimi ciasta. Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na banalne ciasto, ale wierzcie mi, smakuje obłędnie. To było pierwsze ciasto, które w życiu upiekłam :D Możecie mi nie wierzyć, ale do pieczenia byłam bardzo oporna. Tak jak gotowanie szło mi od kiedy pamiętam gładko tak pieczenie było dla mnie niczym magia ;) Na szczęście poczułam tę magię i teraz uwielbiam piec - wszak słodkości nigdy dość ;)
Składniki:
Ciasto:
200g masła
200g cukru pudru
5 małych jaj
280g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
800 g truskawek
Kruszonka:
170g masła
100 g cukru
180g mąki przennej
Lukier:
150g cukru pudru
parę kropli ekstraktu waniliowego
4 łyżki wody
Wykonanie:
Masło wyciągam 30 minut wcześniej z lodówki. Masło
z cukrem pudrem ucieram mikserem do uzyskania białej, puszystej masy. Następnie
dodaję stopniowo po jednym jajku ciągle miksując. Przesiewam mąkę wraz z
proszkiem do pieczenia i łączę z masą na mniejszych obrotach miksera. Blachę o
wymiarach 30 na 40 (piekarnikowa) wykładam papierem do pieczenia a następnie
przy pomocy szpatułki silikonowej wykładam
ciasto na blachę. Truskawki myję i usuwam szypułki, kroję na połówki i układam
ciasno na wyłożonej masie. Rozpuszczone masło, cukier i mąkę ugniatam. Powstaje
kruszonka, którą posypuję ciasto. Ciasto
piekę w temperaturze 180 stopni, góra dół, około 45 minut.
Po wystudzeniu ciasta można na koniec posypać cukrem
pudrem lub porysować lukrem. Wszystkie składniki na lukier połączyć ze sobą a
następnie polać ciasto.
Smacznego!!!
0 komentarze