MIZERIA - MOJA MIZERIA :)
Mizeria latem wybornie smakuje z jajem sadzonym i młodymi ziemniakami ale świetnie sprawdza się też z grillowaną karkówką. Uwielbiam także jako dodatek warzywny do śniadań.
Składniki na 4 porcje:
6 małych ogórków
5 łyżeczek jogurtu greckiego
1 łyżeczka soku z cytryny
skórka z połowy cytryny
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
5 cienkich plasterków cebuli czerwonej
sól
pieprz
Wykonanie:
Ogórki dokładnie myję i kroję w cieniutkie plasterki lub szatkuję na szatkownicy; to samo robię z cebulą. Ogórki mieszam razem z cebulą i układam na półmisku. Skrapiam cytryną, wykładam jogurt tak, żeby nie naruszyć jego konsystencji tylko tak, żeby estetycznie wyglądał na talerzu. Ścieram skórkę z cytryny i posypuję wierzch sałatki. To samo robię z koperkiem i szczypiorkiem. Wierzch przyprawiam solą i pieprzem.
Smacznego!!!
0 komentarze