MŁODA KAPUSTA ZASMAŻANA


Składniki:

1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
1 główka średniej wielkości młodej kapusty
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 marchewka
pęczek koperku
pęczek szczypiorku
sól
pieprz świeżo mielony
1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki pszennej

Wykonanie:

W dość dużym garnku rozgrzewam masło z oliwą, dodaję pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Podsmażam około 2 minut. Kapustę pozbawiam wierzchnich liści, myję, osuszam i kroję na cztery części. Z każdej części wycinam głąb a następnie kroję kapustę w grubszą kostkę i wrzucam do zeszklonej cebuli. Kapustę solę, wtedy zmniejsza swoją objętość i puszcza soki. Przykrywam garnek pokrywką i duszę około pięciu minut. W między czasie obieram marchewkę i ścieram ją na tarce a następnie dodaję do kapusty. Kapustę w sumie gotuję około 30 minut. Wlewam sok z cytryny i przyprawiam solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Posypuję mąka i energicznie mieszam. Na koniec dodaję posiekany drobno koperek i szczypiorek. 

Smacznego!!!

 

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM