KREM Z BURAKA Z JABŁKIEM



Jednym ze smaków mojego dzieciństwa są buraczki zasmażane z jabłkiem zaciągane mąką i kwaśną śmietaną. Moja mama podawała je do niedzielnych letnich obiadów. Nadal kocham je miłością bezgraniczną :)
Rozpływają się w ustach, są słodko kwaśne, smakują nieziemsko i oczywiście nie będzie to dla nikogo zaskoczeniem, że najlepiej smakują u mojej mamy. Niedługo i na buraczki zdradzę Wam przepis, ale póki co musicie się zadowolić równie pysznym daniem.
Postanowiłam rozszerzyć buraczkowe smaki i wymyśliłam krem z buraka. Bardzo podobny w smaku do buraczków zasmażanych. Jest aksamitny, gęsty, wyczuwalne jest w nim gotowane jabłko.
 Są natomiast różnice, które w dzisiejszej kuchni mocno oddzielają te dania od siebie.
Otóż krem z buraka z jabłkiem jest daniem bez glutenu i bez laktozy i jeszcze gdyby tego było mało, jest wegański. Wykonanie tej zupy nie zajmie Wam więcej niż pół godziny a Wasi domownicy zachwycą się jego wyjątkowym smakiem. 

Składniki na około 6 porcji:

2 łyżki oleju roślinnego
2 cebule szalotki
3 średniej wielkości buraki
2 duże jabłka
sok z jednej cytryny
sól
pieprz
1 litr bulionu warzywnego
3 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanego koperku

Wykonanie:

W garnku rozgrzewam olej, wrzucam pokrojoną w kostkę szalotkę i podsmażam około 3 minut. Buraki obieram,  kroję w plastry a następnie w paski - tak żeby w miarę szybko się ugotowały. Dorzucam do cebuli i smażę, żeby delikatnie się skarmelizowały. Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne, kroję w ćwiartki i dokładam do buraków. Całość zalewam bulionem i gotuję około 20-30 minut. Wszystko blenduję na gładką masę, doprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny. 
Krem podaję posypany szczypiorkiem i koperkiem. 



Smacznego!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM