MAKARON RYŻOWY Z POLĘDWICĄ Z DZIKA


 Makaron ryżowy z polędwicą z dzika - dietetyczny, bez glutenu, bez laktozy.

Składniki na 4 porcje:

1 łyżka oleju roślinnego
polędwica z dzika ok. 200g
makaron ryżowy 300g
1 łyżka oleju kokosowego
1 cebula szalotka
1 ząbek czosnku
1 cm startego imbiru
sok z jednej limonki
1 łyżka sosu rybnego
3 łyżki sosu sojowego
1 czerwona papryka
pęczek cebuli dymki
pęczek kolendry
2 łyżki białego sezamu

Wykonanie:

Polędwicę oczyszczam z włókien, kroje na cienkie plasterki. Oprószam solą i pieprzem. 
Rozgrzewam olej na patelni i smażę kawałki polędwicy - bardzo krótko, po minucie po każdej ze stron. Usmażone kawałki układam na talerzu. W między czasie gotuję makaron według instrukcji na opakowaniu. Na tej samej patelni rozgrzewam olej kokosowy, wrzucam pokrojoną drobno szalotkę, czosnek i starty imbir; podsmażam około 2 minuty. Dodaję paprykę pokrojoną w kostkę. Smażę około 7 minut i zalewam sosem rybnym, sosem sojowym i sokiem z limonki. Delikatnie redukuję płyny i dorzucam usmażone mięso. Wszystko ze sobą łączę a następnie wykładam porcję makaronu na talerz, na makaronie układam mieso, paprykę, polewam sosem i posypuje liśćmi kolendry i pokrojoną dymką. Na koniec posypuję sezamem. 

Smacznego!!!



Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM