PIZZA ZE SZPINAKIEM I BOCZKIEM
Składniki na jedną blachę o wymiarach 43x38
Składniki na ciasto:
1 i 3/4 szklanki mąki włoskiej typ 00 (może być także pszenna 550)
7g drożdży instant
1 łyżka oliwy
dwie szczypty soli
dwie szczypty cukru
szklanka ciepłej wody
Składniki na biały sos:
1 łyżka oliwy
mały kieliszek białego wina
1 cebula szalotka
1 ząbek czosnku
1 szklanka śmietany 36%
łyżka sera pleśniowego lazur
3 gałązki tymianku
Dodatki do pizzy:
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
sok z połowy cytryny
1 kulka mozzarelli - 125g
1 kulka mozzarelli - 125g
3 plastry boczku
150 g świeżego szpinaku
2 małe ząbki czosnku
4 plastry białej młodej cebuli
3 gałązki tymianku
sól
pieprz
Wykonanie:
Wszystkie suche składniki wkładam do miski i mieszam. W szklance wodę
wraz z oliwą. Dodaję wodę wraz z oliwą do suchych składników. Wyrabiam
ciasto - około 15 minut (ręcznie lub mikserem), formuję w kulę,
przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę lub do
podwojenia objętości.
Na patelni rozgrzewam masło z oliwą, dorzucam pokrojony drobno czosnek. podsmażam 30 sekund a następnie dodaję umyty i osuszony szpinak. Smażę około 5 minut, doprawiam solą pieprzem i sokiem z cytryny.
Ciasto rozkładam na wysypanym mąką blacie i delikatnie rozciągam. Następnie wykładam na wysmarowaną oliwą blachę i rozciągam na brzegi blachy. Smaruję białym sosem i układam składniki. W pierwszej kolejności startą na tarce mozzarellę, następnie rozkładam szpinak, cebulę i boczek.
Ciasto rozkładam na wysypanym mąką blacie i delikatnie rozciągam. Następnie wykładam na wysmarowaną oliwą blachę i rozciągam na brzegi blachy. Smaruję białym sosem i układam składniki. W pierwszej kolejności startą na tarce mozzarellę, następnie rozkładam szpinak, cebulę i boczek.
Wkładam do piekarnika nagrzanego do 300 stopni i piekę 5 min.
Wyciągam,
kroję i posypuję resztą tymianku.
Smacznego!!!
0 komentarze