FLĄDRA Z SOSEM ZIOŁOWYM
2 flądry (średniej wielkości)
sól
pieprz
2 ząbki czosnku
4 gałązki tymianku
6 gałązek oregano
2 łyżeczki masła
Sos ziołowy:
pęczek pietruszki
pęczek kolendry
2 łyżki listków oregano
1 łyżka listków tymianku
3 łyżki posiekanego szczypiorku
3 łyżki ocet winnego
1/4 szklanki oliwy
ząbek czosnku
sól
pieprz
sól
pieprz
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni (termoobieg). Flądry myję i osuszam ręcznikiem papierowym, następnie przyprawiam solą, pieprzem, czosnkiem pokrojonym w plasterki i rozrzucam gałązki tymianku i oregano. Na każdej z ryb kładę po łyżeczce masła. Flądry wykładam na blachę wyłożoną papierem. Piekę w rozgrzanym piekarniku maksymalnie 20 minut. W tym czasie przyrządzam sos ziołowy. Liście pietruszki, kolendry, oregano oraz szczypiorek siekam bardzo drobno. Przeciskam czosnek przez praskę a następnie łączę zioła z oliwą i octem winnym i czosnkim. Doprawiam solą i pieprzem.
Wyciągam upieczone rybym, skrapiam sosem ziołowym i zajadam z ulubionym pieczywem.
Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni (termoobieg). Flądry myję i osuszam ręcznikiem papierowym, następnie przyprawiam solą, pieprzem, czosnkiem pokrojonym w plasterki i rozrzucam gałązki tymianku i oregano. Na każdej z ryb kładę po łyżeczce masła. Flądry wykładam na blachę wyłożoną papierem. Piekę w rozgrzanym piekarniku maksymalnie 20 minut. W tym czasie przyrządzam sos ziołowy. Liście pietruszki, kolendry, oregano oraz szczypiorek siekam bardzo drobno. Przeciskam czosnek przez praskę a następnie łączę zioła z oliwą i octem winnym i czosnkim. Doprawiam solą i pieprzem.
Wyciągam upieczone rybym, skrapiam sosem ziołowym i zajadam z ulubionym pieczywem.
Smacznego!!!
0 komentarze