GRAVLAX - MARYNOWANY ŁOSOŚ




Składniki:

500 g filetu z łososia ze skórą
1 szklanka soli morskiej gruboziarnistej
3 łyżki cukru
1 łyżeczka ziaren kolendry
2 łyżki posiekanego kopru
skórka starta z cytryny
skórka starta z limonki
50 ml wódki
gaza do owinięcia łososia

Wykonanie:

Łososia myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Sól, cukier, kolendrę, posiekany koper, skórkę z cytryny i limonki oraz wódkę łączę ze sobą w misce. Dokładnie mieszam wszystkie składniki a następnie wykładam połowę mieszanki na gazie na szerokość i długość łososia. Kładę łososia skórą do dołu i wysypuję resztę mieszanki oraz zawijam dokładnie w gazę. Paczuszkę z łososia wkładam do pojemnika i przyciskam czymś ciężkim. Zostawiam łososia na 48 godzin w lodówce. Po upływie tego czasu odwijam łososia z gazy, dokładnie płuczę i osuszam ręcznikiem papierowym. Kroję łososia na cienkie plasterki i podaje w formie przystawki lub na ulubionym pieczywie. 
Smakuje niebiańsko - polecam!


Smacznego!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM