KANAPKI Z RICOTTĄ I PIECZONYMI POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI




Świeże na talerze czyli zdrowa, ekologiczna żywność, którą możesz zamówić przez internet i mieć pewność, że przyjadą do Ciebie ze świetnymi produktami na terenie Wrocławia oraz okolic. Otrzymałam od  świeże na talerze cudowną skrzyneczkę (zakochałam się w niej od pierwszego wejrzenia <3) z różnymi produktami.  Dziś przedstawiam Wam pierwszy produkt. Jednym z tych produktów były kolorowe pomidorki koktajlowe - przepyszne! Postanowiłam stworzyć proste danie, które wyostrzy smak pomidorków. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Ulubione pieczywo, delikatny i podrasowny serek ricotta i do tego pieczone koktajlówki  - smakują epicko! 



Skladniki:

8 kromek ulubionego pieczywa
3 łyżki oliwy z oliwek
250 g ricotty
opakowanie pomidorków koktajlowych
łyżka posiekanej szalotki
2 szczypty suszonego oregano
łyżka posiekanej kolendry
łyżka posiekanej bazylii
sól
pieprz
liście bazylii i kolendry do dekoracji

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewam do 180°C. Pomidorki myję, osuszam i wrzucam do naczynia żaroodpornego (bez przykrycia). Pomidorki skrapiam oliwą, mieszam i wkładam do piekarnika na około 15 minut. 
Ricottę, posiekaną szalotkę, kolendrę i bazylię łączę ze sobą. Następnie doprawiam serek solą, pieprzem i suszonym oregano. Kroję pieczywo i każdą kromkę skrapiam oliwą. Następnie smaruję serkiem i na każdej z kanapek układam po kilka pomidorków. Na koniec posypuję po wierzchu świeżą kolendrą i bazylią. 


Smacznego!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM