SMAŻONY TOST Z JAJEM I AWOKADO


Składniki: 
(na jedną porcję)
2 kromki chleba tostowego
2 łyżki startej mozzarelli
1 plaster czerwonej cebuli
2 jajka
pół awokado
łyżka masła klarowanego
łyżeczka soku z cytryny
kilka liści kolendry
sól
pieprz

Wykonanie:

Mozzarelle wykładam na kromki chleba tostowego. Na jedną z kromek układam plaster cebuli, łączę ze sobą pieczywo, żeby powstał tost. Masło rozgrzewam na patelni. Jedno jajko ubijam widelcem jak do kotletów schabowych (w głębokim talerzu). Tost obtaczam w jajku i wykładam na rozgrzaną patelnię z masłem. Obsmażam pieczywo z jednej i drugiej strony na złoty kolor i wykładam na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Na tym samym maśle smażę jajko sadzone, około 2 - 3 minut. Doprawiam jajo solą i pieprzem. Awokado kroję w grubszą kostkę, skrapiam sokiem z cytryny i doprawiam solą i pieprzem. Układam danie na talerzu tak jak widać na zdjęciu. Na koniec posypuję wszystko świeżą kolendrą.


Smacznego!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM