GĘSINA NA ŚWIĘTEGO MARCINA



Już niedługo, bo 11 listopada będziecie zajadać się gęsiną i rogalami marcińskimi. Bardzo lubię to święto, bo bardzo lubię gęś - niedocenianą w Polsce. Dlaczego to właśnie teraz mięso z gęsi jest najlepsze? Otóż... Cykl hodowlany gęsi zaczyna się wiosną w kończy się jesienią i to właśnie wtedy mięso jest najlepsze. Mięso z gęsi jest ciemne i delikatne. Warto zaznaczyć także, że gęsina jest jednym ze zdrowszych rodzajów mięsa. 


Składniki (obiad dla 6 osób):

1 gęś o wadzę około 2 kg
4 jabłka
2 gruszki
8 ząbków czosnku
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżki miodu
sok z 1 cytryny
2 łyżki sosu sojowego

8 średniej wielkości ziemniaków
2 szklanki mleka
3 łyżki masła
2 szczypty gałki muszkatołowej
1 płaska łyżeczka soli

5 buraków
2 jabłka
1/2 szklanki śmietany
1/2 szklanki wody
1 płaska łyżeczki mąki pszennej
sok z połowy cytryny
1 łyżka cukru


Wykananie:

Gęś najlepiej zamarynować dzień wcześniej. Wcześniej umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć mieszanką suchych przypraw (sól, pieprz, majeranek, pieprz ziołowy, słodka papryka). Gęś natrzeć starannie z zewnątrz i wewnątrz tak, żeby przyprawy trafiły we wszystkie zakamarki. Mięso dokładnie owinąć folią spożywczą i włożyć na 24 godziny do lodówki. Na drugi dzień nagrzać piekarnik do 180 stopni. W tym czasie obrać czosnek i umyć dokładnie jabłka i gruszki. Gruszki i jabłka pozostawić ze skórą, należy jedynie przekroić owoce na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Jabłka, gruszki i czosnek wymieszać a następnie napchać do środka gęsi. Resztę owoców wyłożyć do naczynia, w którym będzie piekła się gęś. Mięso piec 30 minut w 180 stopniach a potem zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze 2 godziny. W pojemniku wymieszać miód, sok z cytryny i sos sojowy i polewać co jakiś czas mięso, na zmianę z wytapiającym się tłuszczem. Czym częściej gęś będzie podlewana, tym skórka będzie bardziej chrupiąca a mięso miękkie i delikatne. 

Ziemniaki obrać, umyć i zalać mlekiem. Gotować 30 minut. Po ugotowaniu odcedzić mleko do pojemnika. Za pomocą tłuczka, ugnieść ziemniaki wraz z masłem i odrobiną mleka. Doprawić gałką i solą. Puree musi być aksamitne i kremowe. 

Buraki obrać, umyć i zetrzeć na grubych oczkach. Zalać wodą i gotować do miękkości. Dodać obrane i starte jabłka. Dolać sok z cytryny i przyprawić solą i cukrem. Na koniec mąkę łączymy ze śmietaną i zalewamy buraki. Gotujemy jeszcze 3 minuty i możemy serwować kompletny obiad. 


Smacznego!!!


Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM