JAJECZNICA NA TOŚCIE


Składniki (na 2 porcje):

4 kromki ulubionego pieczywa (użyłam chleba żytniego)
6 jajek (rozmiar M, albo 4 jajka rozmiar L)
1 łyżeczka masła
1 awokado (dojrzałe, miękkie)
sok z połowy cytryny
2 łyżki posiekanej kolendry
1 łyżka posiekanej szalotki
sól
pieprz

Wykonanie:

Awokado przecinam na pół, wyciągam pestkę a następnie za pomocą łyżki wyciągam miąższ do pojemnika. Rozgniatam widelcem awokado, dolewam wyciśnięty sok z cytryny, wrzucam szalotkę i kolendrę. Doprawiam solą i pieprzem. 
Na patelni rozpuszczam masło. W tym czasie wybijam jajka do miseczki i rozkłócam widelcem. Doprawiam solą i pieprzem. Wylewam masę jajeczną na patelnię i mieszam za pomocną szpatułki sylikonowej. Jajecznicy nie ścinam do samego końca. Jajecznica ma wyjść wilgotna i puszysta. Wykładam na ulubione pieczywo (najlepiej wcześniej wrzucone do tostera) i na wierzch kładę łyżkę awokado. 





Smacznego!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM