CEBULOWE ZRAZY Z JELENIA



Rodzaj potrawy: mięsne
Czas przygotowania: 2 godziny + 3 dni moczenia mięsa
Liczba porcji: 6

Składniki: 

1 szklanki mleka
½ kg mięsa ze schabu z jelenia
200 ml bulionu mięsnego
3 cebule
3 łyżki oleju roślinnego
2 ząbki czosnku
100 ml czerwonego wytrawnego wina
2 liście laurowe
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżki octu winnego
sól i pieprz

Przygotowanie:

Mięso ze schabu myjemy, oczyszczamy i kroimy w ponad centymetrowe plastry. Zalewamy mlekiem (najlepiej w kamionkowym naczyniu). Odstawiamy do lodówki na 3 dni. 
Mięso wyciągamy z naczynia i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kotlety rozbijamy cieniutko jak na zrazy wołowe. Oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Na środek kotletów układamy plastry cebuli. Zwijamy je podobnie jak krokiety. Zawijamy boki do środka a następnie w rulon. Odkładamy na 5 minut do zamrażarki. W tym czasie rozgrzewamy olej na patelni. Zrazy obsmażamy z każdej strony i wykładamy mięso z patelni. Na ten sam tłuszcz wrzucamy drobno pokrojoną jedną cebulę i drobno pokrojony czosnek. Dolewamy wino, bulion, sos sojowy i ocet winny. Całość doprowadzamy do wrzenia. Dokładamy liście laurowe. Wkładamy do środka zrazy, przykrywamy i dusimy godzinę. Co jakiś czas kontrolujemy i mieszamy całość. Wyciągamy mięso a sos przecieramy przez sito. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ziemniakami i ogórkiem kiszonym.


Smacznego!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM