KARP DUSZONY W PIWIE Z SUSZONYMI JABŁKAMI I GRUSZKAMI

Rodzaj potrawy: danie rybne
Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 6

Składniki: 

2 filety z karpia (waga obu około  800g)
1 duża cebula
1 szklanka suszonych jabłek
½ szklanki suszonych gruszek
1 piwo (paulaner)
2 łyżki oleju roślinnego
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
sól i pieprz


Przygotowanie:

Filety kroimy na około 4 centymetrowe paski. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz pieprzem ziołowym. Odstawiamy rybę na około 30 minut do lodówki. Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy pokrojoną w plastry cebulę. Cebulę smażymy do uzyskania złotego koloru. Całość zalewamy piwem i doprowadzamy do wrzenia. Delikatnie wkładamy kawałki karpia oraz suszone owoce. Po 10 minutach wyciągamy kawałki karpia na talerz. Piwo odparowujemy, aż zostanie nam ¼ płynu. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Serwujemy kawałki ryby przykryte owocami i sosem. 



Smacznego!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM