PULPETY Z TOŁPYGI W SOSIE POMIDOROWYM
Składniki:
Składniki na zalewę:
1/2 szklanki oleju rzepakowego SemCo
1/2 szklanki wody
3 łyżki keczupu
2 łyżki cukru
1 koncentrat pomidorowy (mały słoik - 200g)
6 łyżek octu spirytusowego 10%
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
1/2 łyżeczki soli
Składniki na pulpety:
2 filety tołpygi (około 1 kg)
2 cebule szalotki
1 łyżka oleju rzepakowego SemCo
1 łyżka masła
3 jajka (rozmiar L)
5 łyżek posiekanej natki pietruszki
2 szczypty gałki muszkatołowej
3 szczypty pieprzu ziołowego
3 łyżki bułki tartej
1/2 łyżeczki soli
Tołpygę umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Usunąć skórę. Pokroić na mniejsze kawałki.
Mięso przemielić przez maszynkę (najdrobniejsze sitko).
Cebulę szalotkę obrać, pokroić w plastry i przesmażyć na oleju z masłem.
Przesmażoną cebulę przemielić przez maszynkę.
Wyrobić masę z ryby i cebuli, dodać natkę pietruszki, jajka i bułkę tartą.
Doprawić solą, pieprzem ziołowym i gałką muszkatołową.
Uformować małe klopsiki i ugotować w osolonej wodzie (gotować do wypłynięcia pulpetów).
Olej , wodę, keczup, cukier, koncentrat, ocet, ziele, liść i sól włożyć do garnka i zagotować.
Pulpety układać w słoikach i zalewać zalewą pomidorowo octową.
Słoiki wekować około 20 minut.
Pulpetami mogą stać w lodówce 3 miesiące.
Smacznego!!!
0 komentarze