PULPETY Z TOŁPYGI W SOSIE POMIDOROWYM




Składniki:

Składniki na zalewę:

1/2 szklanki oleju rzepakowego SemCo
1/2 szklanki wody
3 łyżki keczupu
2 łyżki cukru
1 koncentrat pomidorowy (mały słoik - 200g)
6 łyżek octu spirytusowego 10%
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
1/2 łyżeczki soli

Składniki na pulpety:

2 filety tołpygi (około 1 kg)
2 cebule szalotki
1 łyżka oleju rzepakowego SemCo
1 łyżka masła
3 jajka (rozmiar L)
5 łyżek posiekanej natki pietruszki
2 szczypty gałki muszkatołowej 
3 szczypty pieprzu ziołowego
3 łyżki bułki tartej
1/2 łyżeczki soli


Tołpygę umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. 
Usunąć skórę. Pokroić na mniejsze kawałki. 
Mięso przemielić przez maszynkę (najdrobniejsze sitko). 
Cebulę szalotkę obrać, pokroić w plastry i przesmażyć na oleju z masłem. 
Przesmażoną cebulę przemielić przez maszynkę. 
Wyrobić masę z ryby i cebuli, dodać natkę pietruszki, jajka i bułkę tartą. 
Doprawić solą, pieprzem ziołowym i gałką muszkatołową. 
Uformować małe klopsiki i ugotować w osolonej wodzie (gotować do wypłynięcia pulpetów). 
Olej , wodę, keczup, cukier, koncentrat, ocet, ziele, liść i sól włożyć do garnka i zagotować.  
Pulpety układać w słoikach i zalewać zalewą pomidorowo octową. 
Słoiki wekować około 20 minut. 
Pulpetami mogą stać w lodówce 3 miesiące. 


Smacznego!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM