SAŁATKA Z WĄTRÓBKĄ I Z GRZANKAMI Z CHLEBA
Rodzaj
potrawy: mięsne
Czas
przygotowania: 30 minut
Liczba
porcji: 2
Składniki:
150 g wątróbki drobiowej
1 cebula
1 szklanka porwanego chleba żytniego na zakwasie
2 plastry czerwonej cebuli
4 łyżki ziaren granatu
¼ główki sałaty lodowej
1 garść rukoli
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
2 łyżki masła
Składniki
na sos malinowy:
½ szklanki malin (świeżych lub mrożonych)
1 łyżka cukru
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka octu balsamicznego
3 łyżki oliwy
sól i pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzewamy oliwę na patelni i wrzucamy kawałki porwanego chleba.
Smażymy, aż do uzyskania złotego koloru. Ściągamy z patelni na płaski talerz,
wyłożony ręcznikiem papierowym.
Maliny wkładamy do małego rondelka. Zasypujemy cukrem i zalewamy sokiem
z cytryny oraz octem balsamicznym. Owoce rozgniatamy widelcem i gotujemy około
4 minuty. Na wyłączonym już palniku dodajemy oliwę i doprawiamy solą i
pieprzem.
Wątróbkę oczyszczamy, płuczemy pod bieżącą wodą i odcedzamy. Rozgrzewamy
masło na patelni i dodajemy pokrojoną w półkrążki cebulę. Jak cebula zrobi się
złota, dodajemy wątróbkę, którą doprawiamy pieprzem i pieprzem ziołowym.
Smażymy całość około 10 minut, a na koniec doprawiamy solą.
Sałatę niedbale rwiemy na kawałki i układamy na dwóch talerzach. Następnie
na sałaty wykładamy jeszcze ciepłą wątróbkę oraz grzanki. Całość posypujemy
ziarnami granatu, plastrami czerwonej cebuli oraz rukolą. Na koniec polewamy
wszystko sosem malinowym.
Smacznego!!!
0 komentarze