SAŁATKA Z WĄTRÓBKĄ I Z GRZANKAMI Z CHLEBA



Rodzaj potrawy: mięsne
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 2

Składniki: 
150 g wątróbki drobiowej
1 cebula
1 szklanka porwanego chleba żytniego na zakwasie
2 plastry czerwonej cebuli
4 łyżki ziaren granatu
¼ główki sałaty lodowej
1 garść rukoli
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
2 łyżki masła

Składniki na sos malinowy:
½ szklanki malin (świeżych lub mrożonych)
1 łyżka cukru
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka octu balsamicznego
3 łyżki oliwy
sól i pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzewamy oliwę na patelni i wrzucamy kawałki porwanego chleba. Smażymy, aż do uzyskania złotego koloru. Ściągamy z patelni na płaski talerz, wyłożony ręcznikiem papierowym.
Maliny wkładamy do małego rondelka. Zasypujemy cukrem i zalewamy sokiem z cytryny oraz octem balsamicznym. Owoce rozgniatamy widelcem i gotujemy około 4 minuty. Na wyłączonym już palniku dodajemy oliwę i doprawiamy solą i pieprzem.
Wątróbkę oczyszczamy, płuczemy pod bieżącą wodą i odcedzamy. Rozgrzewamy masło na patelni i dodajemy pokrojoną w półkrążki cebulę. Jak cebula zrobi się złota, dodajemy wątróbkę, którą doprawiamy pieprzem i pieprzem ziołowym. Smażymy całość około 10 minut, a na koniec doprawiamy solą.
Sałatę niedbale rwiemy na kawałki i układamy na dwóch talerzach. Następnie na sałaty wykładamy jeszcze ciepłą wątróbkę oraz grzanki. Całość posypujemy ziarnami granatu, plastrami czerwonej cebuli oraz rukolą. Na koniec polewamy wszystko sosem malinowym.

 Smacznego!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM