GOFRY Z JAJKIEM W KOSZULCE, BOCZKIEM I SOSEM ŚMIETANOWYM
Rodzaj potrawy: mięsne
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 4
Składniki na gofry:
1 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
2 jaja
½ szklanki oleju roślinnego
1 szklanki mleka
szczypta soli
Składniki na sos śmietanowy:
150 ml śmietanki 30%
1 cebula szalotka
1 łyżeczka masła
sól i pieprz
Dodatki do gofrów:
8 cienkich plastrów boczku
½ awokado
4 jajka
500 ml wody
1 garść rukoli
1 łyżka octu
Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Wszystko mieszamy a następnie dodajemy jaja, olej roślinny oraz mleko. Miksujemy na gładką masę do połączenia składników. Rozgrzewamy gofrownicę. Nakładamy ciasto chochelką i wyrównujemy ciasto po całej powierzchni. Gofry pieczemy około 4 minuty. Po upieczeniu odkładamy gofry na kratkę, żeby troszkę ostygły.
W rondelku rozgrzewamy masło. Wrzucamy drobno posiekaną szalotkę. Smażymy szalotkę do uzyskania złotego koloru. Całość zalewamy śmietaną i gotujemy około 5 minut.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Rozgrzewamy patelnię, na którą wykładamy plastry boczku. Boczek smażymy do momentu, kiedy z obu stron zrobi się złoty.
W małym garnku zagotowujemy wodę i ocet. Jajka wbijamy pojedynczo do kubków/filiżanek (1 jajko= 1 kubek). Jak tylko woda się zagotuje, zmniejszamy ogień i płynnym ruchem wlewamy do niej jajko. Gotujemy 3 minuty. Łyżką cedzakową wyławiamy jajko i wykładamy je na talerz. To samo robimy z resztą jajek.
Wykładamy gofry na talerz, na gofry kładziemy jajko, plastry boczku i plastry awokado. Posypujemy rukolą a na sam koniec polewamy sosem śmietanowym.
Smacznego!!!
1 komentarze
Czy szklanka ma 250 ml?
OdpowiedzUsuń