GOFRY Z JAJKIEM W KOSZULCE, BOCZKIEM I SOSEM ŚMIETANOWYM



Rodzaj potrawy: mięsne
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 4

Składniki na gofry:

1 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
2 jaja
½ szklanki oleju roślinnego 
1 szklanki mleka
szczypta soli

Składniki na sos śmietanowy:

150 ml śmietanki 30%
1 cebula szalotka
1 łyżeczka masła
sól i pieprz

Dodatki do gofrów:

8 cienkich plastrów boczku
½ awokado
4 jajka
500 ml wody
1 garść rukoli
1 łyżka octu


Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Wszystko mieszamy a następnie dodajemy jaja, olej roślinny oraz mleko. Miksujemy na gładką masę do połączenia składników. Rozgrzewamy gofrownicę. Nakładamy ciasto chochelką i wyrównujemy ciasto po całej powierzchni. Gofry pieczemy około 4 minuty. Po upieczeniu odkładamy gofry na kratkę, żeby troszkę ostygły. 

W rondelku rozgrzewamy masło. Wrzucamy drobno posiekaną szalotkę. Smażymy szalotkę do uzyskania złotego koloru. Całość zalewamy śmietaną i gotujemy około 5 minut. 
Doprawiamy solą i pieprzem. 

Rozgrzewamy patelnię, na którą wykładamy plastry boczku. Boczek smażymy do momentu, kiedy z obu stron zrobi się złoty. 

W małym garnku zagotowujemy wodę i ocet. Jajka wbijamy pojedynczo do kubków/filiżanek (1 jajko= 1 kubek). Jak tylko woda się zagotuje, zmniejszamy ogień i płynnym ruchem wlewamy do niej jajko. Gotujemy 3 minuty. Łyżką cedzakową wyławiamy jajko i wykładamy je na talerz. To samo robimy z resztą jajek. 

Wykładamy gofry na talerz, na gofry kładziemy jajko, plastry boczku i plastry awokado. Posypujemy rukolą a na sam koniec polewamy sosem śmietanowym. 


Smacznego!!!

Proponowane wpisy

1 komentarze

MÓJ INSTAGRAM