GOFRY Z PIECZARKAMI i JAJKIEM W KOSZULCE



Rodzaj potrawy: wegetariańskie
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 4

Składniki na gofry:

1 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
2 jaja
½ szklanki oleju roślinnego 
1 szklanki mleka
szczypta soli

1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
250 g pieczarek
1 mała cebula
2 łyżki posiekanej pietruszki

4 jajka
500 ml wody
1 łyżka octu
świeże zioła

Mąkę przesiewam do miski razem z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Wszystko mieszam a następnie dodaję jaja, olej roślinny oraz mleko. Miksuję na gładką masę do połączenia składników. Rozgrzewam gofrownicę. Nakładam ciasto chochelką i wyrównuję ciasto po całej powierzchni. Gofry piekę około 4 minuty. Po upieczeniu odkładamy gofry na kratkę, żeby troszkę ostygły. 

Na patelni rozgrzewam masło z oliwą dodaję posiekaną w kostkę cebulę - smażę około minuty. Pieczarki myję i kroję w paski, dorzucam do cebuli i smażę około 7 minut, co chwilę mieszając. Na koniec doprawiam solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Wyłączam palnik i dodaję natkę posiekana natkę pietruszki. 

W małym garnku zagotuwuję wodę i ocet. Jajka wbijam pojedynczo do kubków/filiżanek (1 jajko= 1 kubek). Jak tylko woda się zagotuje, zmniejszam ogień i płynnym ruchem wlewam do niej jajko. Gotuję 3 minuty. Łyżką cedzakową wyławiam jajko i wykładam je na talerz. To samo robimy z resztą jajek. 

Na gofry wykładam pieczarki, następnie jajko i posypuję świeżymi ziołami. 
Płynne żółtko utworzy aksamitny sos pomiędzy pieczarkami. 
Zajadajcie, bo smakuje epicko :D


Smacznego!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM