GOFRY Z PIECZARKAMI i JAJKIEM W KOSZULCE
Rodzaj potrawy: wegetariańskie
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 4
Składniki na gofry:
1 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
2 jaja
½ szklanki oleju roślinnego
1 szklanki mleka
szczypta soli
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
250 g pieczarek
1 mała cebula
2 łyżki posiekanej pietruszki
4 jajka
500 ml wody
1 łyżka octu
świeże zioła
Mąkę przesiewam do miski razem z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Wszystko mieszam a następnie dodaję jaja, olej roślinny oraz mleko. Miksuję na gładką masę do połączenia składników. Rozgrzewam gofrownicę. Nakładam ciasto chochelką i wyrównuję ciasto po całej powierzchni. Gofry piekę około 4 minuty. Po upieczeniu odkładamy gofry na kratkę, żeby troszkę ostygły.
Na patelni rozgrzewam masło z oliwą dodaję posiekaną w kostkę cebulę - smażę około minuty. Pieczarki myję i kroję w paski, dorzucam do cebuli i smażę około 7 minut, co chwilę mieszając. Na koniec doprawiam solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Wyłączam palnik i dodaję natkę posiekana natkę pietruszki.
W małym garnku zagotuwuję wodę i ocet. Jajka wbijam pojedynczo do kubków/filiżanek (1 jajko= 1 kubek). Jak tylko woda się zagotuje, zmniejszam ogień i płynnym ruchem wlewam do niej jajko. Gotuję 3 minuty. Łyżką cedzakową wyławiam jajko i wykładam je na talerz. To samo robimy z resztą jajek.
Na gofry wykładam pieczarki, następnie jajko i posypuję świeżymi ziołami.
Płynne żółtko utworzy aksamitny sos pomiędzy pieczarkami.
Zajadajcie, bo smakuje epicko :D
Smacznego!!!
0 komentarze