GULASZ Z DZICZYZNY




Niech Was nie przeraża czas wykonania, bo z pewnością rekompensatą będzie niepowtarzalny smak. 
Zachęcam Was do przygotowywania dań z dziczyzny - wierzcie mi, wychodzą wyborne. 
To danie można przygotować także w domowych warunkach w garnku o grubym dnie. 

Rodzaj potrawy: mięsne
Czas przygotowania: 3 godziny
Liczba porcji: 6

Składniki: 

3 szklanki mleka
½ kg mięsa z karkówki z dzika
½ kg mięsa z łopatki z dzika
300 g wędzonego boczku z dzika
2 duże cebule
4 ząbki czosnku
3 marchewki
1 korzeń pietruszki
½ korzenia selera
1 mały por
300 ml czerwonego wytrawnego wina
4 liście laurowe
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu winnego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
sól i pieprz

Przygotowanie:

Mięso z karkówki i łopatki myjemy a następnie zalewamy mlekiem (najlepiej w kamionkowym naczyniu). Odstawiamy do lodówki na 3 dni. Rozpalamy ognisko i rozgrzewamy kociołek. Dopiero jak utworzy się żar, wtedy zaczynamy gotowanie. Osuszamy mięso ręcznikiem papierowym i kroimy w grubą kostkę. Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy do kociołka. Smażymy do momentu kiedy się wysmaży i dodajemy pokrojoną w piórka cebulę oraz czosnek pokrojony w plasterki. Smażymy około 4 minuty i dokładamy partiami mięso. Marchewkę, seler, pietruszkę i por obieramy i kroimy w grubsze plastry. Dorzucamy warzywa oraz resztę składników (liście laurowe, wino, sos sojowy, ocet winny, papryki, pieprz ziołowy). Dusimy całość pod przykryciem - około 3 godziny. Na  koniec przyprawiamy wszystko pieprzem i solą. 

A poniżej możecie obejrzeć zdjęcia z jesiennej sesji do magazynu Kocioł
Zapraszam i życzę smacznego :)










Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM