HUMMUS Z BRUKSELKĄ, AWOKADO I JAJKIEM
Rodzaj dania: wegatariańskie
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 4
Składniki na hummus:
540 g ciecierzycy (z puszki, albo ze słoika)
1 łyżka oliwy
1 mały ząbek czosnku
1 łyżka tahiny (pasta z sezamu)
sok z jednej cytryny
1 łyżeczka kuminu
sól
pieprz
1 szklanka lodowatej wody
1 łyżka świeżej kolendry
Dodatkowo:
4 jajka
2 garście brukselek
1 łyżka oliwy
1 łyżka miodu
sok z połowy cytryny
1 dojrzałe awokado
Wykonanie:
Na suchej patelni prażę kumin. Następnie przesypuję do moździerza i ucieram na sypki proszek.
W misce umieszczam ciecierzycę, czosnek, sok z cytryny, pastę tahini, kumin i oliwę. Blenduję i powoli dolewam wodę, cały czas kontrolując konsystencję. Na koniec doprawiam solą i pieprzem.
Zagotowuję wodę w garnku. Do wrzącej wody wkładam jajka. Po 5 minutach gotowania, zalewam jaja zimną wodą i chłodzę około 4 minuty.
Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję pokrojone na połówki brukselki. Podsmażam około 6 minut. Zalewam sokiem z cytryny i miodem. Jeszcze chwilkę smażę i wyłączam palnik.
Hummus rozsmarowuję na talerzu. Na wierzchu kładę obrane i przepołowione jajko, parę plasterków awokado i kilka połówek brukselki. Posypuję świeżą kolendrą, solą, pieprzem i podaję z ulubionym pieczywem.
Smacznego!!!
0 komentarze