KREM Z BATATÓW
Rodzaj dania: wegańskie
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 6
Sładniki:
2 łyżki oliwy
2 cm korzenia imbiru
1 ząbek czosnku
1 cebula szalotka
2 bataty
sól
pieprz
pieprz ziołowy
piperz cayenne
sok z cytryny
2 szklanki bulionu warzywnego
3 łyżki ziaren granatu
świeży tymianek
Wykonanie:
W garnku rozgrzewam oliwę, dodaję pokrojoną w paski szalotkę, imbir i czosnek. Bataty obieram i kroję w małą kostkę. Wrzucam do garnka i podsmażam około 5 minut. Całość zalewam bulionem i gotuję aż do miękkości. Miksuję na gładki krem. Doprawiam solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, pieprzem cayenne i sokiem z cytryny. Krem z batatów podaję z ziarnami granatu i świeżym tymiankiem.
Smacznego!!!
0 komentarze