KURCZAK W MLEKU KOKOSOWYM
Rodzaj dania: mięsne
Czas wykonania: 30 minut
Ilosc porcji: 2
Składniki:
1 szklanka ryżu
1 łyżka oleju kokosowego
2 liście limonki kaffir
1 łyżeczka czerwonej pasty curry
1 cebula szalotka
1 ząbek czosnku
2 cm imbiru
pół papryczki chilli
250 g mrożonki chińskiej
1 pojedyncza pierś z kurczaka
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego
400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
sok z jednej limonki
sól
pieprz
2 łyżki posiekanego grubo szczypioru
2 łyżki posiekanej kolendry
Wykonanie:
Ryż gotuję wg wskazówek na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewam olej kokosowy. Dodaję pokrojoną w paski cebulę szalotkę, czosnek, imbir, liście limonki kafir, papryczkę chilli i pastę curry.
Pierś z kurczaka kroję w kostkę i wrzucam na patelnię.
Podsmażam 4 minuty i dodaję miks mrożonki chińskiej.
Doprawiam sosem sojowym i rybnym. Duszę około 7 minut i zalewam mlekiem kokosowym.
Dolewam sok z limonki. Gotuję około 8 minut.
Na koniec doprawiam calość sola i pieprzem. Ryż podaję razem z sosem, posypane świeżym szczypiorkiem i kolendrą.
Smacznego!!!
0 komentarze