PĄCZKI Z MARMOLADĄ



Ilość porcji: 18 sztuk
Czas przygotowania: 1 godzina + 2 godziny wyrastania

Składniki:

600 g mąki pszennej
10 g drożdży instant
250 ml mleka
80 g cukru waniliowego 
3 jajka
100 g masła
2 łyżki spirytusu
pół łyżeczki soli

1 l oleju do smażenia
1 łyżka spirytusu  (do smażenia)
200 g marmolady owocowej (do nadziewania pączków)

Wykonanie:

Mąkę przesiewam i umieszczam w misie miksera, mieszam razem z suchymi drożdżami. Dodaję resztę  suchych składników. Dolewam płynne składniki i wyrabiam hakiem ciasto. Jeśli nie używam miksera, wyrabiam ciasto ręcznie. Na koniec dodaję rozpuszczone masło. Wyrobione, elastyczne i aksamitne ciasto formuję w kulę i umieszczam w misce oprószonej mąką. Odstawiam w ciepłe miejsce na około 1 godzinę i 30 minut. 
Po tym czasie ciasto wykładam na oprószony mąką blat i delikatnie rozklepuję dłońmi ponad centymetrowy placek. Szeroką szklanką wycinam krążki. Każdy z krążków delikatnie spłaszczam i na sam środek wykładam łyżeczkę marmolady. Dokładanie sklejam, formuję w kulkę i układam na ściereczce. Pączki odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia przykryte ściereczką. 
Po tym czasie wlewam olej do szerokiego i niskiego garnka (ja użyłam szerokiego woka). Smażę pączki w temperaturze 175 stopni, co jakiś czas kontrolując temperaturę. 
Wykładam na talerze wyłożone ręcznikiem papierowym. Jeszcze ciepłe lukruję i posypuje startą skórką z pomarańczy. 


Smacznego!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM