KANAPKA ZE SZPINAKIEM I JAJKIEM POCHE
Rodzaj dania: wegetariańskie
Czas przygotowania: 15 min
Liczba porcji:1
Składniki:
1 kromka ulubionego pieczywa
3 plastry sera mozzarella
1 płaska łyżeczka masła
1 łyżeczka szalotki pokrojonej w kostkę
1 garść świeżego szpinaku
1 jajko
oliwa do skropienia pieczywa
sól
pieprz
świeży tymianek
500 ml wody
1 łyżka octu
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni góra i dół. W tym czasie rozgrzewamy na patelni masło, wrzucamy szalotkę i szklimy około 4 minuty. Dodajemy szpinak i czekamy aż zmniejszy swoją objętość. Doprawiamy solą i pieprzem.
Do piekarnika wstawiamy kanapkę obłożoną plastrami sera mozzarella. Wkładamy do piekarnika i czekamy aż chleb się zarumieni i ser rozpuści (około 7 minut).
W małym garnku gotujemy wodę i ocet. Jak tylko woda się zagotuje, zmniejszamy ogień i płynnym ruchem wlewamy do niej jajko, w środek wiru. Gotujemy 3 minuty. Łyżką cedzakową wyławiamy jajko i wykładamy na talerz.
Serwujemy ciepłą kanapkę, na którą wykładamy szpinak a na wierzch jajko. Całość oprószamy solą, pieprzem i świeżym tymiankim.
Smacznego!!!
0 komentarze