SAŁATKA ZE STEKIEM




Rodzaj dania: mięsne
Czas wykonania: 20 minut
Ilość porcji: 2

Składniki:

1/2 cebuli szalotki
6 suszonych pomidorów z zalewy
1 szklanka kuskusu
1 łyżka lisków świeżego tymianku
1 stek wołowy
2 łyżki oleju
2 garście rukoli
sół
pieprz

Składniki na dressing:

sok z połowy cytryny
2 łyżki oliwy
1 łyżka miodu

Wykonanie:

Szalotkę kroję w drobną kostkę i wrzucam do miski. Dodaję suszone pomidory pokrojone na mniejsze kawałki. 
Wsypuję kuskus i zalewam wrzącą wodą tak by przykryć kuskus centymetr wyżej niz kuskus. Przykrywam kaszę i ostawiam na 5 minut. 
Na mocno rozgrzanej patelni z olejem (olej ma dymić) obsmażam posolonego steka, po 4 minuty z każdej strony.
Po ośmiu minutach odkładam stek na drewnianą deskę i daję odpocząć - minimum 5 minut.
Steka nie nakłuwamy, nie przewracamy widelcem - tylko drewnianymi szpatułkami, nie przyciskamy do patelni. 
Jak dajemy odpocząć to zostawiamy je w spokoju. Niech leżą i odpoczywają ;) 
To właśnie w tym czasie soki równomiernie się rozpływają po mięsie. 
Składniki na dressing mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji. 
Kaszę doprawiam solą, pieprzem i tymiankiem. 
Wykładam na talerz kaszę, plastry steka oprószone dodakowo pieprzem i rukolę. Sałatkę polewam sosem. 


Smacznego!!!

Proponowane wpisy

4 komentarze

  1. Wszystkie składniku bardzo lubię (zwłaszcza na kuskus mam ostatnio wielka fazę). I chętnie zrobię w sobotę tę sałatkę na próbę! Dzięki za kulinarna inspirację!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie wolę sałatki bez mięsa :) Ale ta wygląda zachęcająco dla tych, którzy lubią wołowinę.

    OdpowiedzUsuń

MÓJ INSTAGRAM