SPAGHETTI BOLOGNESE



Rodzaj dania: mięsne
Czas przygotowania: 2 godziny 30 minut
Ilość porcji: 4

Składniki:

2 łyżki oliwy
2 małe cebule szalotki
2 małe ząbki czosnku
100 g boczku
400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
3 łodygi selera naciowego
2 małe marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
1 kieliszek czerwonego wina
1 szklanka bulionu
2 puszki pomidorów krojonych
1 szklanka pulpy pomidorowej
sól 
pieprz
1 płaska łyżeczka cukru
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka oregano
parmezan do posypania
1 paczka makaronu spaghetti

Wykonanie:

Na patelni rumienię boczek pokrojony w kostkę, dodaję pokrojoną drobno szalotkę, czosnek i seler naciowy. Chwilke podmażam a następnie wrzucam startą
marchewkę, pietruszkę i seler. Duszę około 5 minut i przekładam do garnka. Na patelni rozgrzewam oliwę i przesmażam mięso.
Przekładam do garnka i wszystko razem gotuję na małym ogniu. Zalewam winem i odparowuję płyn. Następnie dolewam bulion, pomidory w puszce i pulpę pomidorową.
Gotuję na małym ogniu przez min 2 godziny. Na koniec doprawiam solą, pieprzem, oregano, cukrem i sokiem z cytryny.
Makaron gotuję wg wskazówek na opakowaniu.
Podaję w głębokim talerzu, makaron wymieszany z sosem i posypany parmezanem. 


Smacznego!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM