TARTA Z GRUSZKĄ, BOCZKIEM I SZPINAKIEM
Rodzaj dania: mięsne
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 12 kawałków
Składniki:
1 ciasto francuskie
1 łyżeczka masła
4 garście szpinaku
1 mała szalotka
1 gruszka
50 gramów boczku
20 g sera lazur
3/4 szklanki śmietany 18%
3 jajka
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Wykananie:
Ciasto francuskie wykładam na dwie mniejsze formy albo jedną wiekszą. Na patelni rozgrzewam masło. Wrzucam posiekaną drobno szalotkę, podsmażam 3 minuty i dodaję szpinak. Doprawiam solą i pieprzem. W momencie gdy szpinak zmniejszy swoją objętość, wykładam na ciasto francuskie. Dodaję pokrojony w drobną kostkę boczek i w gruba kostkę pokrojoną gruszkę. Ser lazur rwę niedbale i układam na tarcie. Śmietanę i jajka roztrzepuję a następnie oblewam tartę. Oprószam solą, gałką muszkatołową i pieprzem. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni - około 20 minut.
Smacznego!!!
0 komentarze