DROŻDŻOWIEC Z WIŚNIAMI

Rodzaj dania: wegetariańskie
Czas wykonania: 1 godz 30 minut
Ilość porcji: 1 blacha (piekarnikowa)

Składniki:

500 g mąki pszennej
2 żółtka
1 całe jajko
6 łyżek cukru
80 g masła
30 g świeżych drożdży
250 ml mleka
1 szklanka mrożonych wiśni (w sezonie świeżych wydrylowanych)
1 łyżka cukru pudru

Składniki na kruszonkę:

1 i 1/2 szklanka mąki pszennej
100 g masła
pół szklanki cukru

Wykonanie:

Pokruszone drożdże mieszam z łyżką cukru, dodaję pół szklanki ciepłego mleka i 2 łyżki mąki. Odstawiam do podwojenia objętości. Jajka ubijam z cukrem. Resztę mąki przesiewam do miski, robię wgłębienie i wlewam rozczyn, dodaję jaja z cukrem oraz ciepłe mleko. Wyrabiam ciasto. Na koniec dolewam tłuszcz i jeszcze chwilę wyrabiam ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zamrożone wiśnie obtaczam w mące i układam na cieście. Na koniec ciasto posypuję kruszonką. 
Ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra, dół). Piekę 20 minut, aż do uzyskania złotego koloru. Po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem 

Kruszonka:

Masło rozpuszczam w garnku. Wlewam do miski i łączę z cukrem i mąką. 





Smacznego!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM