KREM Z ENDYWII
Nazwa dania: Krem z endywii
Rodzaj potrawy: bezmięsne
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 6
Składniki:
200 g endywii
2 cebule szalotki
1 ząbek czosnku
4 ziemniaki
2 gałązki selera naciowego
2 łyżki posiekanego szczypiorku
3 łyżki kwaśnej śmietany
sól, pieprz
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżka masła
woda
Przygotowanie:
Masło rozgrzewamy w garnku, dodajemy szalotkę pokrojoną w paski i rozgnieciony czosnek. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, myjemy a następnie dodajemy do garnka. Podsmażamy około 4 minuty i dokładamy seler naciowy pokrojony w większe kawałki. Dusimy jeszcze 3 minuty i zalewamy wodą tak, żeby przykryć wszystkie warzywa wodą. Gotujemy tak długo, aż warzywa będą miękkie. Na patelni grillowej przez 3 minuty grillujemy endywię, a następnie przekładamy do garnka. Gotujemy 3 minuty i dokładnie miksujemy ręcznym blenderem. Doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Podajemy posypane szczypiorkiem ozdobione kleksem śmietany.
Smacznego!!!
0 komentarze