SZAKSZUKA WEGETARIAŃSKA



Rodzaj dania: wegetariańskie
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki na szakszukę:

1 łyżka oliwy
1/4 główki czerwonej cebuli
12 ziarenek kolendry
1 mały ząbek czosnku
1/2 papryki
300 g krojonych pomidorów z puszki (w sezonie świeżych)
4 jajka
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej kolendry
sól
pieprz

Składniki na kanapki:

2 kromki ulubionego pieczywa
1 dojrzałe awokado
sok z połowy limonki/cytryny
1/4 czerwonej cebuli
kilka kropel tabasco
2 łyżki posiekanej kolendry
4 pomidorki koktajlowe
sól
pieprz

Wykonanie szakszuki:

Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję cebulę pokrojoną w piórka, czosnek pokrojony w paski i kolendrę w ziarnach. Podsmażam około 2 minuty. Paprykę kroję w kostkę i dorzucam na patelnię. Smażę około 4 minuty i zalewam pomidorami z puszki. Przykrywam i gotuję na wolnym ogniu 10 minut. Doprawiam solą i pieprzem. Wbijam jajka i smażę około 4 minuty. Białko powinno być białe a żółtko płynne. Posypać świeżą kolendrą i szczypiorkiem. 

Wykonanie kanapek:

Kanapki opiekam w opiekaczu. Wydrążam miąższ z awokado, skrapiam sokiem z cytryny/limonki. Dodaję posiekaną czerwoną cebulę, tabasco, kolendrę i wszystko łączę ze sobą do uzyskania w miarę jednolitej masy. Doprawiam solą i pieprzem. 
Kanapki smaruję awokado, na wierzch układam ćwiartki pomidorów i posypuję świeżymi ziołami, solą i pieprzem. 


Smacznego!!!


Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM