ZUPA KAPUŚCIANA




Rodzaj dania: mięsne
Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 6

Składniki:
2 łyżki masła 2 liście laurowe
2 ziela angielskie
2 cebule
1 marchewka
4 ziemniaki
½1/2 główki kapusty
1 jabłko
4 grubsze plastry boczku

Przygotowanie:

Masło rozgrzewamy w garnku z grubszym dnem. Wrzucamy 1 cebulę pokrojoną w kostkę. Kapustę szatkujemy i dodajemy do cebuli. Całość podsmażamy 5 minut. Dorzucamy ziele angielskie i liście laurowe. Dokładamy marchewkę startą na grubych oczkach. Zalewamy wodą tak, żeby płyn przykrył kapustę. Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i dokładnie tłuczemy. Łączymy razem z kapustą. Na koniec dodajemy obrane jabłko starte na tarce. Gotujemy do momentu, aż się rozgotuje w zupie. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni podsmażamy boczek pokrojony w kostkę. Dodajemy pokrojoną w kostkę drugą cebulę. Smażymy całość na złoty kolor. Zupę podajemy w miseczkach posypaną boczkiem z cebulą.


Smacznego!!!




Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM