BISTRO 8 1/2 - RESTAURANT WEEK
Już 18 kwietnia startuje Restaurant Week we Wrocławiu ale także w 12 innych miastach Polski. Przez dwa tygodnie będziecie mieli możliwość spróbowania menu degustacyjnego za 49 zł od osoby w wybranej restauracji. W skład menu degustacyjnego wchodzi przystawka, danie główne i deser. We Wrocławiu w festiwalu bierze udział 29 restauracji. Osobiście miałam okazję przedpremierowo spróbować menu degustacyjnego (chociaż ciężko nazwać degustacyjnym - bo było baaardzo duuuże ;) ) w Bistro 8 1/2 .
Kameralna knajpka w samym sercu Wrocławia, bo dokładnie w Przejściu Garncarskim 8. Włoska miejscówka, w której w menu znajdziecie pizze, makarony, zupy i desery.
Przy okazji testowania miałam okazję spróbować sałatkę z czerwonych sycylijskich pomarańczy z szynką włoską, pistacjami, oliwą z oliwek i mięta. Sałatka, która skradła moje serce świetnym doborem składników, świeżością i co bardzo ważne cieszyła moje oko. W wersji bezmięsnej zaserwowano wyraźny krem z pietruszki z chrupiącym chipsem z jarmużu. Na danie główne pizze. Jedna z sosem pomidorowym, mozzarellą, prosciutto crudo, rukolą, oliwkami, konfitowanymi pomidorkami koktajlowymi i parmezanem. Natomiast pizza w wersji bezmięsnej z pesto bazyliowym, mozzarellą, pieczonym awokado, roszponką i konfitowanymi pomidorkami - świetna propozycja wiosną i latem. Uwieńczeniem degustacji były bezy. Beza z bitą śmietaną i świeżymi owocami i druga beza z bitą śmietaną i gorącymi malinami. Smakowały bosko, wypieczone idealnie w punkt, chrupiące z wierzchu i wilgotne w środku. Słodka beza zbalansowana mniej słodką bitą śmietaną i przełamana albo świeżymi owocami albo kwaskowatymi gorącymi malinami. Jeśli macie ochotę zaszaleć w włoskich smakach i smacznych włoskich produktach świetnie wykorzystanych w daniach to rezerwujcie już dziś manu degustacyjne w Bistro 8 1/2 podczas zaczynającego się już niedługo Restaurant Week . Zachęcam Was także do obejrzenia fotorelacji, którą znajdziecie poniżej :)
Czerwone sycylijskie pomarańcze, szynka włoska, pistacje, oliwa z oliwek, mięta, sól
Krem z pietruszki na bulionie warzywnym, chips z jarmużu.
Pizza Festiwalowa. Sos pesto bazyliowe, mozzarella, pieczone avokado, roszponka, konfitowane pomidorki.
Pizza Festiwalowa. Sos pomidorowy, mozzarella, prosciutto crudo, rukola, konfitowane pomidorki, czarne oliwki, parmezan
Włoska beza z bitą śmietaną i gorącymi malinami.
Włoska beza z bitą śmietaną i świeżymi owocami.
0 komentarze