NALEŚNIKI Z JAJEM SADZONYM
Rodzaj dania: mięsne
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 2 porcje
Składniki na ciasto naleśnikowe:
1 szlanka mleka
3/4 szklanki wody
1 szklanka mąki
2 jajka
szczypta soli
4 łyżki oleju roślinnego
Składniki na farsz:
12 plastrów dobrej jakości szynki
ser mozzarella
6 plastrów czerwonej cebuli
1 szklanka pomidorków koktajlowych
1 pęczek szczypiorku
1 łyżka masła
4 jaja
Składniki na sos jogurtowo-kolendrowy:
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka majonezu
1 duży pęczek kolendry
1 mały pęczek szczypiorku
sól
pieprz
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe miksuję. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dosypuję mąki. Ciasto wylewam na rozgrzaną patelnię po jednej chochelce na patelnię do naleśników.
Rozprowadzam ciasto tak, żeby rozlało sie na całej patelni.
Smażę naleśniki na rozgrzanej patelni aż się zrumieni. Przewracam na drugą stronę i powtarzam smażenie.
Wszystkie składniki sosu jogurtowego umieszczam w blenderze kielichowym i miksuję. Doprawiam solą i pieprzem.
Naleśniki smaruję sosem jogurtowo-kolendrowym, posypuję serem mozzarella, rozkładam plasterki szynki i cebuli składam w trójkąty i wkładam do piekarnika do zapieczenia. 180 stopni góra i dól na 15 minut.
Na patelni rozgrzewam masło, wrzucam pokrojone na połówki poamidorki. Smaże około 2 minut a nastepnie wbijam jaja. Doprawiam solą, pieprzem oraz posypuję szczypiorkiem. Smażę, aż zetnie sie białko.
Wykładam naleśniki na talerz, na każdym z nich kładę jajo wraz z pomidorkami.
Serwuję wraz z sosem jogurtowo-kolendrowym.
Resztę uzmażonych naleśników smaruję ulubionym dżemem i zajadam kiedy mam ochotę ;)
Smacznego!!!
0 komentarze