BROWNIE Z RABARBAREM
Rodzaj dania: z laktozą, z glutenem
Ilość porcji: 20
Czas wykonania: 40 minut
Składniki na brownie:
300 g czekolady gorzkiej
250 g masła
100 g cukru
4 jaja
1 łyżka ekstraktu waniliowego
200 g mąki pszennej
2 laski rabarbaru
Składniki na polewę czekoladową:
5 łyżek cukru
5 łyżek wody
4 łyżki kakao
3 łyżki masła
Wykonanie:
Masło rozpuszczam razem z czekoladą, odkładam garnek na bok do lekkiego przestudzenia.
Jajka mieszam wraz z cukrem, aż do uzyskania jednolitej masy. Dodaję ekstrakt waniliowy i rozpuszczoną czekoladę wraz z masłem. Mieszam energicznie a na koniec dosypuję przesianą mąkę.
Masę wylewam na blaszkę (21 cm x 28cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
Rabarbar kroję w paski i układam jeden obok drugiego w masie wylanej na blaszkę.
Piekę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 35-40 minut. Po wystudzeniu ciasta rysuję polewą czekoladową. Wcześniej rozpuszczam cukier z wodą, wyłączam palnik. Dodaję kakao i energicznie mieszam . Na koniec wrzucam masło i łączę, aż do uzyskania aksamitnej, błyszczącej masy.
Smacznego!!!
0 komentarze