PIERŚ Z KACZKI, PUREE Z BROKUŁA I KARMELIZOWANA MARCHEWKA



Rodzaj dania: mięsne
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 2

Składniki:

1 pojedyncza pierś z kaczki
1 zabek czosnku
sól 
pieprz
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich

2 marchewki
sok z jednej cytryny
1 łyżeczka miodu

1/2 główki brokuła
1 szklanka mleka 
1 łyżka zimnego masła
sól
pieprz
1 łyżka posiekanej kolendry

Wykonanie:

Różyczki brokuła wkładam i zalewam mlekiem. Gotuję do miękkości. Odcedzam mleko, blenduje brokuła, doprawiam solą i pieprzem. Na koniec dorzucam łyżkę masła i mieszam do uzyskania aksamitnej konsytetncji. 

Pierś z kaczki oczyszczam z błonek a nastepnie nacinam skóre tak, żeby nie przeciąć mięsa. Nacieram obficie solą, pierzem, ziołami prowansalskimi i czosnkiem przeciśniętym przez praskę . Smażenie piersi zaczynam od położenia skórą do dołu na zimnej patelni. Około 6 minut na jednej stronie i kolejne 6 minut na drugiej. Nastepnie wkładam pierś do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piekę kolejne 6 minut. Wykładam pierś z kaczki na deskę i zapominam i pozostawiam na 5 minut. 

Marchewki obieram i kroje w słupki. Wrzucam na rozgrzaną patelnię, dodaję trochę wody i soku z cytryny. Podduszam około 6 minut. Doprawiam solą i pieprzem. Na koniec polewam marchewki miodem. 

Kaczkę kroję w plastry. Puree rozmarowuję na talerzu. Układam plastry piersi z kaczki, obok układam słupki marchewki. Całośc posypuję kolendrą. 


Smacznego!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM