TORT TRUSKAWKOWO-ŚMIETANKOWY
Rodzaj dania: bezmięsne, z glutenem, z laktozą
Ilość porcji: 12
Czas wykonania: 1 godzina
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek (rozmiar L) - w temp. pokojowej
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Śmietana:
1l śmietany 36%
2 serki mascarpone (po 200g)
6 łyżek cukru pudru
Nasączenie:
Sok z jednej cytryny
pół szklanki wody
0,5 kg truskawek
Dno formy do tortu (25-26 cm) wykładam papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni góra i dół (bez termoobiegu).
Jajka ubijam razem z cukrem około 7 minut, aż powstanie gęsta, zawiesista piana.
W trzech partiach dodaję przesiane mąki razem z proszkiem do pieczenia. Miksuje krótko i na wolnych obrotach, aż do połączenia składników.
Masę wykładam do formy i piekę około 35-40 minut, aż do suchego patyczka.
Biszktopt studzę a następnie kroję wzdłuż na 3 blaty.
Śmietanę ubijam tak długo, aż powstanie gęsta bita śmietana. Na koniec dodaję cukier puder i serek mascarpone. Miksuje do uzyskania jednolitej masy.
Przełożenie:
Na paterze kładę pierwszy blat biszkoptu. Nasączam wodą z cytryną i smaruję bitą śmietaną. Układam umyte, wyszypułkowane i pokrojone w ćwiartki truskawki. Smaruję ponownie bitą śmietaną i kładę kolejny blat biszkoptowy. Powtarzam czynność i na koniec przykrywam całość trzecim, także nasączonym blatem. Na koniec smaruję tort resztą kremu. Dekoruję truskawkami, świeżymi kwiatami ale także pokruszoną bezą.
0 komentarze