DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI
Rodzaj dania: bezmięsne, wegetariańskie, z glutenem, z laktozą
Czas wykonania:
Ilość porcji: 16 sztuk
Składniki:
7 g suchych drożdży
300 g mąki pszennej
130 ml mleka
szczypta soli
50 g masła
50 g cukru
1 jajko
20 truskawek
Do posmarowania drożdżówek:
1 żółtko
2 łyżki mleka
Kruszonka:
4 łyżki mąki pszennej
20 g zimnego masła
1 łyżka cukru pudru
Lukier:
1/3 szklanki cukru pudru
2 łyżki wody
Do misy miksera dodaję przesianą mąkę, sól, cukier i drożdże. Mieszam i powoli dodaję ciepłe mleko, następnie jajko. wyrabiam przez 10 minut hakiem lub dłońmi. Na koniec dodaję roztopione i wystudzone masło. Wyrabiam jeszcze przez 5 minut.
Wyrobione ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1.5 godziny).
Truskawki myję, odszypułkowuję i kroję w ćwiartki.
Wszystkie składniki kruszonki umieszczam w malakserze i miksuje.
Wykładam na blat i formuję kulę.
Wyrośnięte ciasto wykładam na podsypaną mąką stolnicę i jeszcze chwilę wyrabiam. Ciasto dzielę na 16 równych części. Formuję z nich okrągłe placuszki (o grubości około 1 cm). Układam na blaszce wyłożonej papierem. Przykrywam ściereczką i zostawiam na 30 minut do kolejnego wyrośnięcia.
W wyrośnięte placuszki wbijam kawałki truskawek (nakładałam ich dość obficie).
Drożdżówki smaruję żółtkiem rozkłóconym z mlekiem.
Posypuję roztartą w dłoniach kruszonką.
Piekę przez 18 minut w temperaturze 180 stopni (góra dół).
Po przestudzeniu łączę wodę wraz z cukrem pudrem i polewam lukrem drożdżówki.
Smacznego!!!
0 komentarze