POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z KURKAMI
Rodzaj dania: mięsne
Ilość porcji: 2
Czas wykonania: 40 minut
Składniki:
Polędwiczki:
4 centymetrowe plastry polędwicy wieprzowej
1 łyżka masła klarowanego
1 cebula szalotka
1 ząbek czosnku
1 szklanka śmietanki 30%
100 g kurek
2 łyżki posiekanej pietruszki
sól
pieprz
Wykonanie:
Na patelni rozgrzewam masło. Plastry polędwiczki delikatnie rozbijam tłuczkiem. Oprószam solą i pieprzem a następnie smażę po 3 minuty z każdej ze stron. Polędwiczki odkładam na talerz i na tej samej patelni smażę drobno pokrojoną szalotkę i czosnek. Po 2 minutach wrzucam oczyszczone kurki. Smażę do miękkości i zalewam śmietanką. Gotuję jeszcze 3 minuty i wkładam do sosu polędwiczki i natkę pietruszki. Doprawiam solą i pieprzem.
Serwuję z młodymi ziemniakami i z sałatą ze śmietaną.
Smacznego!!!
1 komentarze
Uwielbiam policzki :) Danie bardzo apetyczne.
OdpowiedzUsuń