SCHAB Z JELENIA W SOSIE JAGODOWYM


Rodzaj potrawy: mięsne
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 2 porcje
Składniki:
4 plastry schabu z jelenia
 1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżka oleju roślinnego
sól, pieprz

Sos jagodowy:
1 czerwona cebula
 1 ząbek czosnku
 ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina
1 szklanka jagód
 2 gałązki tymianku
1 łyżka zimnego masła
sól, pieprz 

Przygotowanie:

Plastry schabu delikatnie rozbijamy. Oprószamy solą, pieprzem z obu stron i skrapiamy octem balsamicznym. Rozgrzewamy olej na patelni i obsmażamy kotlety z obu stron. Ściągamy schab z patelni i wykładamy na talerz. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem i tymiankiem. Jak cebula jest już zeszklona, to zalewamy ją winem. Redukujemy o połowę i dodajemy jagody. Gotujemy około 10 minut na wolnym ogniu. Wyciągamy gałązki tymianku i całość blendujemy. Sos przecieramy przez sito, wrzucamy masło i energicznie mieszamy, żeby konsystencja sosu stała się aksamitna. Schab podajemy polany sosem z puree ziemniaczanym i ze świeżymi sałatami.



Smacznego!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM