SZPARAGI, JAJKO W KOSZULCE I SOS HOLENDERSKI
Rodzaj potrawy: wegetariańskieCzas przygotowania: 30 minutLiczba porcji: 2 porcje
Składniki:
2 garście mieszanki sałat
2 jajka (rozmiar L)
1 łyżka octu
1 pęczek białych szparagów
1 łyżka oliwy
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól
pieprz
sos holenderski:
2 żółtka
1 łyżeczka soku z cytryny
5 łyżek rozpuszczonego masła
sól
pieprz
Przygotowanie:
Białe szparagi obieramy i odłamujemy łykowate końcówki. Na patelni rozgrzewamy
oliwę i wrzucamy szparagi. Smażymy maksymalnie 2 minuty. Doprawiamy solą i
pieprzem. W
małym garnku gotujemy wodę i ocet. Jak tylko woda się zagotuje, zmniejszamy
ogień i płynnym ruchem wlewamy do niej jajko, w środek wiru. Gotujemy 3 minuty.
Łyżką cedzakową wyławiamy jajko i wykładamy na talerz.
Żółtka, sok z cytryny, sól i pieprz ubijamy na parze.
Na koniec dodajemy rozpuszczone masło.
Na talerzu rozsypujemy sałatę, nastepnie szparagi. Na szparagi wykładamy jajo i
całośc zalewamy sosem holenderskiem. Na koniec posypujemy świeżym
szczypiorkiem.
Smacznego!!!
0 komentarze