BEZA PAVLOVA Z JAGODAMI I BORÓWKAMI


Rodzaj potrawy: bez glutenu, z laktozą
Czas przygotowania: 3 godziny 30 minut
Liczba porcji: 8 porcji

Składniki:
4 jajka w temperaturze pokojowej
250 g drobnego cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny

250 g jagód
1 szklanka borówek
liście mięty – do przybrania
starta czekolada – do przybrania

Krem:
250 ml śmietanki 36%
250 g serka mascarpone
skórka otarta z jednej cytryny
4 łyżki drobnego

Przygotowanie:


Piekarnik nagrzewamy do 120°C. Blaszkę wykładamy papierem i odrysowujemy okrąg o wielkości 20 cm średnicy. Białka oddzielamy od żółtek. Do misy miksera wlewamy białka i ubijamy dodając powoli cukier, łyżka po łyżce. Pod koniec ubijania piana musi być gęsta, aksamitna. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Ubijamy jeszcze przez 2 minuty. Masę wykładamy na odrysowany okrąg na papierze i szpatułką formujemy torcik. Wkładamy do piekarnika na 30 minut w 120°C, następnie suszymy bezę przez 3 godziny w 100°C. Bezę wykładamy do wystudzenia. Na patelni podsmażamy jagody (około 2 minuty). Posypujemy mąką ziemniaczaną i energicznie mieszamy. Zestawiamy z palnika i odstawiamy do wystygnięcia.Do misy miksera wkładamy wszystkie składniki kremu. Ubijamy do momentu, aż powstanie sztywna masa.
Na bezę wykładamy krem, mus z jagód i posypujemy borówkami. Na koniec dekorujemy liśćmi mięty i czekoladą.

Smacznego!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM