DESER Z FRUŻELINĄ WIŚNIOWĄ

Rodzaj dania: bezmięsne, z laktozą, z glutenem
Czas przygotowania: 30 minut, 1 godz chłodzenia
Ilość porcji: 12

Składniki:

6 podłużnych biszkoptów (do tiramisu)
1 filiżanka czarnej kawy
5 łyżki likeru Baileys

1 i 1/2 szklanki śmietany 36%
3 łyżki cukru pudru
skórka otarta z połowy cytryny

1 szklanka wydrylowanych wiśni
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka zimnej wody

4 ciastka owsiane
3 kostki ulubionej czekolady

2 szklanki ulubionych owoców sezonowych 
(użyłam maliny, jagody, czerwone porzeczki, borówki)

Wykonanie:

Na patelnie wrzucam wydrylowane wiśnie, podsmażam z cukrem i cytryną przez 7 minut. 
W kubeczku rozpuszczam mąkę ziemniaczną z wodą a następnie wlewam do wiśni energicznie mieszając. Ściągam z ognia i odstawiam do wystudzenia. 
Zaparzam kawę, mieszam wraz z likierem Baileys i także odstawiam do wystudzenia. 
Przygotowuję 12 małych foremek ( ja użyłam biedronkowych słoiczków po jogurtach ;) ).
Biszkopty łamię na połówki i każdy przez chwile zamaczam w kawie z likierem. Układam na dnie słoiczka. Następnie na biszkopt wykładam po łyżeczce frużeliny wiśniowej. 
W mikserze ubijam śmietanę wraz z cukrem i otartą skórką z cytryny. 
Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskam około łyżkę bitej śmietany. 
W blenderze umieszaczam ciasteczka wraz z czekoladą, rozdrabniam i posypuję wierzch bitej śmietany. Na samą górę układam owoce sezonowe. 
Chłodzę godzinę w lodówce a następnie serwuję z ulubioną kawą.  



Smacznego!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM