KANAPKA Z MAKRELĄ I JAJKIEM W KOSZULCE

Rodzaj dania: rybne, z laktoza, z glutenem
Czas wykonania: 20 minut
Ilosc porcji: 4 kromki

Składniki:

4 kromki ulubionego pieczywa
4 jajka
1 łyżka octu
4 plastry białej cebuli
pół makreli wędzonej
woda do ugotowania jajek

sos holenderski:
4 żółtka 
2 łyżki soku z cytryny 
8 łyżek rozpuszczonego masła
sól 
pieprz

Wykonanie:

Jajka w koszulce:

W małym garnku gotuję wodę i ocet. Jak tylko woda się zagotuje, zmniejszam ogień i płynnym ruchem w środek wiru wlewam jajko, . 
Gotuję 3 minuty. Łyżką cedzakową wyławiam jajko i wykładam na talerz.
 Czynność powtarzam z resztą jajek. 

Sos holenderski:
Żółtka, sok z cytryny, sól i pieprz ubijam na parze. Na koniec dodaję rozpuszczone masło i mieszam do uzykania jednolitej, aksamitnej masy. 

Pieczywo opiekam na patelni albo w opiekaczu. Na każdą kanapkę rozkładam oczyszczoną z ości i ze skóry makrelę, plastry cebuli, jajko i polewam sosem holenderskim.   


Smacznego!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM