MAKARON AZJATYCKI W SOSIE MANGO CURRY
Rodzaj dania: mięsne
Czas wykonania: 30 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
1 paczka makaronu Mie (można użyć chińskiego, sojowego, udon)
2 łyżki oleju kokosowego
1 cebula szalotka
2 ząbki czosnku
2 cm korzenia imbiru
4 liście limonki kafir
1 łyżeczka zielonej pasty curry
2 łyżeczki curry
4 suszone grzyby mun
1 pojedyncza pierś z kurczaka
20 dużych krewetek
2 szklanki cukini pokrojonej w kostkę
1/2 szklanki ananasa pokrojonego w kostkę
1 garść bambusów z zalewy (pokrojonych w słupki)
2 łyżki sosu sojowego
1 dojrzałe mango
1szklanka mleczka kokosowego
2 limonki
2 łyżki posiekanych orzechów ziemnych
4 łyżki posiekanej kolendry
4 łyżki posiekanego szypiorku
Wykonanie:
Makaron gotuję według wskazówek na opakowaniu. W woku rozgrzewam olej kokosowy i wrzucam szalotkę pokrojoną w piórka, cienkie słupki czosnku, imbiry i liście limonki kafir. Smażę minutę i dodaję pastę curry, curry w proszku i grzyby mun uprzednio wymoczone przz 10 minut w gorącej wodzie i pociętę w paski.
Smażę kolejną minutę i dokładam kurczaka pokrojonego w kostkę i cukinię.
Smażę 3 minuty i kolejno dokładam bambusa, sos sojowy i ananasa.
Mango obieram, kroję, usuwam pestę i miąższ blenduję do uzyskania jednolitej masy.
Całość zalewam pulpą z mango, mleczkiem kokosowym, sosem sojowym, sokiem z limonek i doprowadzam do wrzenia. Na koniec wrzucam umyte i oczyszczone krewetki bez pancerzy.
Gotuję 2 minuty i wyłaczam palnik.
Makaron mieszam razem z sosem, serwuję na talerzach lub w miseczkach posypane orzechami, kolendrą i szczypiorkiem.
Smacznego!!!
0 komentarze