MINI BEZY Z OWOCAMI



Rodzaj dania: bez glutenu
Czas wykonania: 2 godziny
Ilość porcji: 12 sztuk

Składniki:

160 ml białek (4 jajka)
1 szklanka cukru
1 łyżeczka octu winnego lub octu ryżowego lub soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Masa śmietanowa:

250 ml śmietany 36%
skórka z jednej cytryny
2 opakowania cukru wanilinowego

Dodatkowo:

maliny, borówki, czerwone porzeczki do wyłożenia na krem

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 120°C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Do misy miksera wlewamy białka i ubijamy dodając powoli cukier, łyżka po łyżce. Pod koniec ubijania piana musi być gęsta, aksamitna. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Ubijamy jeszcze przez 2 minuty. Masę wykładamy na papier formując 12 krążków. Wkładamy do piekarnika na 30 minut w 120°C, następnie zmniejszamy do100°C i pieczemy jeszcze 45 minut.
Bezy wykładamy do wystudzenia.
Do misy miksera wkładamy wszystkie składniki kremu.
Ubijamy do momentu, aż powstanie sztywna masa.
Na bezy nakładamy po łyżce kremu i posypujemy świezymi owocami. 
Bezy możemy upiec nawet 2 dni wczesniej. 


Smacznego!!!



Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM