SAŁATKA Z WĄTROBKĄ I MALINAMI
Rodzaj dania: mięsne
Czas wykonania: 25 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
200 g wątróbki drobiowej
4 garście rukoli
100 g malin
1 małe jabłko
4 gałązki czerwonych porzeczek
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła
1 mała cebula
sok z połowy cytryny
szczypta cukru
sól
pieprz
Wykonanie:
Na patelni rozgrzewam masło. Wrzucam pokrojoną w talarki cebulę, podsmażam 3 minuty i wrzucam umytą i oczyszczoną wątróbkę. Całość smażę 7 minut, co jakiś czas mieszając. W małym garku umieszczam połowę malin wraz z cukrem i sokiem z cytryny. Gotuję 5 minut. Maliny przecieram przez sitko i łączę z oliwą. Jabłko obiram i kroję w zapałki.
Na talerzach wykładam rukolę, kawałki wątróbki wraz z cebulą. Posypuję malinami, porzeczkami i kawałkami jabłka. Na koniec skrapiam całość sosem malinowym.
Serwuję wraz z ulubionym pieczywem.
Smacznego!!!
0 komentarze