TORT OWOCOWY



Rodzaj dania: z glutenem, z laktozą
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 8

Forma: 20 cm
Papier do pieczenia

Składniki na biszkopt:

4 jaja
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę śmietanową:

250 ml śmietany 36%
200 g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru

1/2 szklanki malin
1/2 szklanki borówek
1/2 szklanki czerwonej porzeczki
1/2 szklanki pokronych w ćwiartki truskawek

Nasączenie:

Sok z jednej cytryny
1/2 szklanki wody

Wykonanie:

Dno formy do tortu wykładam papierem do pieczenia. 
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni góra i dół (bez termoobiegu).
Jajka ubijam razem z cukrem około 7 minut, aż powstanie gęsta, zawiesista piana.
W trzech partiach dodaję przesiane mąki razem z proszkiem do pieczenia. 
Miksuję krótko i na wolnych obrotach, aż do połączenia składników.
Masę wykładam do formy i piekę około 20 minut, aż do suchego patyczka.
Biszktopt studzę a następnie kroję wzdłuż na 3 blaty.
Śmietanę ubijam tak długo, aż powstanie gęsta bita śmietana. Na koniec dodaję cukier puder i serek mascarpone. Miksuje do uzyskania jednolitej masy.

Przełożenie:

Na paterze kładę pierwszy blat biszkoptu. Nasączam wodą z cytryną i smaruję bitą śmietaną. Układam umyte i wysuszone owoce. Smaruję ponownie bitą śmietaną i kładę kolejny blat biszkoptowy. Powtarzam czynność i na koniec przykrywam całość trzecim, także nasączonym blatem. Na koniec smaruję tort resztą kremu. Dekoruję pozostałymi owocami. 


Smacznego!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM